Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат Демерджиев: Прокуратурата стои доста близо до изпълнителната власт и мястото й е там

Не ми е безразлично от човешка гледна точка и в качеството ми на адвокат и юрист кой ще бъде главен прокурор. Това каза пред "Хоризонт" председателят на пловдивската адвокатска колегия Иван Демерджиев, след като няколко адвокатски колегии в страната, включително пловдивската, поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев.

„Кое лице ще упражнява тази власт, тъй като тя е изключително широка по правомощията си, изключително отговорна. Показателно за нашите подбуди е, че още от август повдигнахме този дебат, последователни сме. Поискахме, потърсихме професионален дебат. Такъв дебат ни беше отказан и с определени гласове г-н Гешев беше избран като единствен кандидат (ако това може да се нарече избор), или назначен на този пост. Ако тогава се беше състоял дебат, професионален, по темата, със сигурност щеше да се излъчи кандидат, доста по-подходящ, който нямаше да предизвика сегашната ситуация в страната“, изтъкна Демерджиев в предаването "Преди всички".

„Има определени действия и определени бездействия на главния прокурор, които страшно много тежат и създават усещане за несправедливост и за нееднакво отношение към различните казуси. Не знам защо главният прокурор не прояви интерес към лицата в Народното събрание, за които ясно се събраха данни как са внесени изменения в закона? Защо главният прокурор не прояви интерес към записи, излезли в публичното пространство, включително уличаващи него в определени връзки с изпълнителната власт? Защо главният прокурор не прояви интерес към това, което се случи с момчетата зад колоните на Министерския съвет, ами остави на МВР да си върши вътрешна проверка? Защо в качеството си вече на прокурор не разплете докрай казуса КТБ и не представи истината на обществото?“, коментира Иван Демерджиев.

„Българското общество вече проявява трайна нетърпимост към двойните стандарти и ако някой просто смени г-н Гешев с друг господин, който ще върши същите неща и ще прилага двойни и тройни стандарти, българското общество няма да го позволи. Достатъчно чувствително е вече“, смята адвокат Демерджиев.

Иван Демерджиев е на мнение, че е "по-почтено и по-правилно" прокуратурата да отиде в изпълнителната власт. Това според него би променило "легитимацията, която си придава самата прокуратура".

„Опитът ми показва, че по една или друга причина, предопределена и законодателно, прокуратурата стои доста близо до изпълнителната власт в много години, ако върнем назад, особено последните години. При това положение честно и почтено е прокуратурата да отиде там, където и без друго фактически се е ситуирала и да дава отчет пред обществото в качеството си на такъв орган, а не да се злоупотребява с това, че тя формално се намира в съдебната власт, при положение, че де факто показва съвсем други функции и стремежи да осъществява правомощията си.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във