Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат Емануил Йорданов: Промени в Конституцията са необходими

Очаквам промяна на поведението на новия главен прокурор Иван Гешев, която да съответства на длъжността, която вече заема, препоръчвам повече ефективност, отколкото ефектност, заяви пред БНР Емануил Йорданов, адвокат по наказателни дела и бивш вътрешен министър. Според него със сигурност са необходими промени в Конституцията: „Когато говорим по тази тема, първо трябва да си зададем въпроса дали обществото е доволно от работата на прокуратурата. Не сме виждали социологическо проучване, което да сочи някакво сериозно одобрение на тази работа“.

Какви са проблемите на прокуратурата?

„В последно време се натрупаха много проблеми в наказателните производства и голяма част от тях се дължат на прокуратурата. За съжаление никой не ги отчита, включително и при избора на главен прокурор не бяха споменати. Нужно е да се променят доста неща в прокуратурата и това може да стане само с промяна на Конституцията, която да се направи от Велико народно събрание“, каза Емануил Йорданов в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

По повод думите на проф. Георги Близнашки, че Конституцията няма никакви конструктивни дефекти, Йорданов коментира, че като млад адвокат е шофирал „Жигули“, която също не е имала никакви конструктивни дефекти, но при първа възможност си е купил нормална кола.

Недосегаем ли е главният прокурор?

„Главният прокурор определено е безконтролен. Проф. Близнашки говори за управленска козметика. Един от най-големите проблеми в наказателното производство е злоупотреба с права, което си позволяват някои прокурори. Безобразно задържане под стража на обвиняеми със и без нужда. За съжаление и някои съдии се подлъгват по исканията на прокурорите“, отбеляза още Емануил Йорданов и допълни: „Главният прокурор по Конституция осъществява методическо ръководство на всички прокурори. Е как някой ще разследва главния прокурор, когато той осъществява над него методическо ръководство“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във