Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат Емил Георгиев: Прокуратурата няма място в съдебната система на България

Протестите, които вълнуват обществото ни през последните няколко дни, продължават. Една от организациите, които най-активно се включват в тези прояви, е Инициатива „Правосъдие за всеки“. Още в четвъртък, преди началото на протестите, организацията изрази позиция по повод на прокурорската акция в Президентството. Авторите на позицията призовават българските граждани да се обединят, независимо от политическите си пристрастия и позиции, в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда. "Държавното обвинение има избирателно отношение, когато решава с кого да се занимава и с кого - не. Към някои прилага тормоз, а други - отминава. Налице са всички признаци за "превзета държава". Това означава, че за едни има държавен ресурс, техните проблеми се решават. За други - най-често това са обикновените граждани, нещата не стоят по този начин", коментира пред Радио София адвокат Емил Георгиев, представител на инициатива „Правосъдие за всеки“.

Според него моментът за тези протести е настъпил след като дълго време напрежението е нагнетявано от изпълнителната власт и от доминираната от прокуратурата съдебна власт. "Обвинението дължи сериозен подход и специфичен анализ и обяснение на обществото защо се заема с едни, а с други- не. Защо за едни правосъдие има, а други са захвърлени на кучетата", допълни адвокат Георгиев.

Той обърна внимание, че на проявите на обществено недоволство участват най-различни хора - както представители на опозиционни партии във и извън парламента, така и на гражданския сектор. По думите му прокуратурата не изпълнява обществените очаквания и няма място в съдебната система на България. Политиците, които милеят за правовия ред в държавата, трябва да инициират дискусия за конституционното преосмисляне и решаване на този въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във