Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат Емил Василев: Телевизия RN и другите кабелни оператори не са извършили престъпление

Кабелните оператори не са извършили престъпление. Така правният консултант на НСКО „Клуб 2000” адвокат Емил Василев коментира пред камерата на Нова телевизия акцията в офиса на RN в Бургас и на други оператори в страната. Във фирмите, които вчера бяха атакувани, няма нито незаконни програми, нито незаконен софтуер, подчерта той.
Незаконните телевизионни програми са в IPTV телевизиите, които разпространяват незаконни боксове, внос от Китай, обясни юристът. Според него обаче, те не са при кабелните оператори.

Причината, която изтъкнаха за проверката в офиса на кабелна телевизия RN от прокуратурата бе, че през 2018 г. в Районна прокуратура Бургас са постъпили сигнали от физически лица, както и от две национални телевизии за това, че неправомерно се излъчват техни продукти в мобилно приложение. Вчера бяха иззети сървъри, документация на RN MEDIAGROUP.

Канал 0, както и останалите програми по мрежата на RN, вчера бяха спрени за около 5 часа. Късно снощи бе възстановено излъчването им.

Специалистът по авторско право към Министерството на културата Мехти Меликов пък обясни, че се разпространявали програми без уредени права за това със съответните създатели на съдържание, без да уточни кои са кабелните оператори нарушители. „Има поразена от пиратството икономическа среда. Ангажимент на държавните органи, които са компетентни в тази сфера, е да приложат закона. Целта е дисциплиниране на сектора с контрол на различни нива в държавата. Всички мерки, които се предприемат, са израз на една целенасочена осъзната държавна политика, чиято цел е да подпомогне легалното разпространение на ТВ програми, за да има повече и по-качествено легално съдържание“, каза още Меликов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във