Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат Хаджигенов във Фейсбук: Наистина за първи път бих искал да кажа нещо хубаво за адвокатурата и адвокатите

Ето какво написа маститият адвокат от Отровното трио в социалната мрежа:

За първи път, наистина за първи път, бих искал да кажа нещо хубаво за адвокатурата и адвокатите.

Известно е, че страня всячески от адвокатурата още от времето, когато бях студент, доколкото намирам гледката за отблъскваща, а миризмата на мумифицирано разложение за отвратителна. До степен да изградя собствена представа и разбиране за адвокат, ако и до ден днешен да среща предимно възклицания и високо вдигнати вежди.

Преди година, малка група адвокати за първи път в историята на адвокатурата се изправи срещу Висшият адвокатски съвет, гневни от факта, че ги направиха доносници. Месеци по-късно, отново за първи път изобщо в историята, общото събрание на адвокатурата сне доверието си от ВАдС и не прие нито един от отчетите за дейноста им, искайки оставките на съвета.

След 60 дни протести за първи път, откакто някога взех решение да стана адвокат се чувствам горд с колегите си и част от общност на истински адвокати. От ден първи на площада е пълно с адвокати от най-известните имена в професията до отдавна пенсионирани колеги. Не само съдебните адвокати са на площада, но и корпоративните адвокати, отново от собственици и съдружници в най-големите кантори, до стажанти първа година.

Студентите по право, дори тези които са новоприети също са на плошада, което означава, че все пак правото има шанс! Повечето от тях не просто предложиха помощ, но и направиха всичко по силите си за да подкрепят хората на протеста.

Огромен списък с адвокати-доброволци, занимаващи се със задържаните и пострадалите от полицейско насилие pro bono, допълнен шокиращо от кантори работещи в областта на данъчното право и предложили безвъзмездна помощ на пострадалите от НАП заради участие в протестите на граждани и фирми.

Достигайки до поколения адвокати - майки, бащи и деца от професията. „Калпавата адвокатура е по-лоша и от най-корумпирания съд!“ – Теодор Пиперков. Тази мисъл не ми даваше покой, откак я чух като студент в първи курс.

До днес.

Отне ми време да превъзмогна шока и осъзнаването на случващото се, мащабите му и мисълта, че адвокатите и адвокатурата най-сетне заеха своето достойно място в обществото!

Благодаря!

С огромно уважение - един обикновен адвокат

Facebook logo
Бъдете с нас и във