Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат Ина Лулчева: Привикването на премиера в прокуратурата е абсолютно безмислено

"Привикването на министър-председателя в прокуратурата е евтин театър". Това коментира по програма "Хоризонт" заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет адвокат Ина Лулчева: "Това е напълно безсмислено, защото прокуратурата казва, че работи по данни, които й се подават от МВР, министър-председателят също работи с данни от службите, така че ако прокуратурата желае, тя може да разполага с всички данни, които имат службите, които има и министър-председателят. Това, което ни се показа, казвам го не като адвокат, а като гражданин, който гледа отстрани, не е сериозно. Главният прокурор си говори с министър-председателя, после отива и дава обяснения на някой друг прокурор, който вика министър-председателя, за да му даде обяснения, това не говори, че прокуратурата желае да се бори с престъпността или желае да разследва".

"Основанието за искане на оставката на главния прокурор зависи от фактите, които са известни", каза още адвокат Лулчева: "Твърди се, че има факти за нарушения. Аз не бих могла да ги преценя, без да разполагаме с конкретните данни, които има министърът, които имаше и при предишното искане, дори се каза, че сега има и други, така че фактическите основания ги преценява министърът. Важното е, че се прие вече безспорно, че има правни основания да поиска Висшият съдебен съвет да се занимае с този въпрос".

Заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет коментира и темата за Специализираната прокуратура: "Основно делата в Специализираната прокуратура приключват със споразумение, основно с наказание до три години. Аз не възразявам срещу споразуменията, това е добре, защото това съкращава процеса и е по-евтино за държавата, но когато едно наказание до три години, значи нямаме тежка престъпност. Тогава защо трябва да съществува тази скъпа и вече с много негативни натрупвания структура? Няма никакво оправдание. От самото начало и реакцията на обществото беше срещу създаването на специализираното правосъдие и за девет години то не успя да накара никого да му повярва. При това положение тази структура няма оправдание да продължава да съществува".

Facebook logo
Бъдете с нас и във