Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат Кривачка: Очаквам решение по делото с кмета на Благоевград до края на годината

Във Върховния административен съд вече е внесено искане за спиране производството по делото за прекратяване пълномощията на кмета на Благоевград Румен Томов. Това съобщи за Радио Благоевград адвокат Милана Кривачка, която представлява Румен Томов. „Вече е известно, че Конституционният съд се произнесе с определение, с което допусна до разглеждане двете искания за обявяване на нормата на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното управление и местната администрация, приет през 1991 г., за протиоконституционна. Това е правното основание, на което са прекратени пълномощията на кмета Румен Томов. В момента производството на кмета е висящо, така че направих искане и пред Административен съд – Благоевград, но тъй като вече има постановено решение, няма да има последващо произнасяне на съда. Това, което ще направя, е да поискам спиране от Върховния административен съд на производството по делото до произнасянето на Конституционния съд. Моите очаквания са, че Конституционният съд ще обяви тази норма за противоконституционна, в резултат на което делото ще бъде прекратено и г-н Томов ще изкара мандата си до края“, заяви адвокат Кривачка.

По думите й, Върховният административен съд трябва само да установи дали има допуснато за разглеждане по същество искане в Конституционния съд. Такова има и то е публикувано на страницата на Конституционния съд. Когато направя това искане, всъщност Върховният административен съд не обсъжда нищо, а само констатира има ли такова искане – има. На това ли основание са прекратени пълномощията на кмета на Благоевград – да, и го спира. „Друго нещо трябва да се изясни, защото излизат публикации, в които все още не се прави разлика. Някои казват, че това не се прилага в случая с кмета на Благоевград, защото има влязло в сила решение. Искам да поясня, че влязлото в сила решение на Върховния административен съд беше по отношение решение на Общинската избирателна комисия в обратен смисъл. Първото решение беше отказ да се прекратят пълномощията на кмета. В резултат на обжалването на партиите, съдът даде указание, че трябва да се прекратят пълномощията на кмета. И Общинската избирателна комисия прие решение в този смисъл, така че влязлото в сила решение на съда е изпълнено. Този случай е приключен.

Но второто решение на Общинската избирателна комисия за прекратяване пълномощията на кмета е абсолютно ново решение. То подлежи на обжалване и аз точно това направих - обжалвах това решение, поради което производството е висящо и може да се възползваме от тази правна възможност, за да го спрем и да очакваме обявяване на нормата за противоконституционна. Казвам че Конституционния съд не е обвързан със срок за решение, защото има случаи, по които решение на съда се чака с години. Н.о тъй като в Конституционния съд се внасят искания по дела с висок обществен интерес, а случая с кмета, смятам е такъв, се надявам съдът да се произнесе до края на годината", подчерта адвокат Кривачка

Facebook logo
Бъдете с нас и във