Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат Кривачка: Решението на АС - Благоевград по казуса с кмета на града ще бъде обжалвано

“Със сигурност решението на Административен съд – Благоевград, с което е потвърдено решението на ОИК за прекратяване пълномощията на кмета на Благоевград Румен Томов, ще бъде обжалвано. Това ще стане в законния седемдневен срок, след като бъде получено решението на съда“, заяви за Радио Благоевград адвокат Милана Кривачка, която представлява Румен Томов.

„След като сезираме Върховния административен съд, делото ще се гледа на втора инстанция. Междувременно Конституционният съд е определил, че на 28 май ще разгледа допустимостта по направеното искане от Върховния административен съд и от 63 депутати от „БСП за България“ за обявяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА. Това е правното основание, на което са прекратени пълномощията на кмета на община Благоавеград, както и на други кметове. И след като се произнесе по допустимостта, а не да реши спора по същество, г-н Томов има право да направи искане за спиране производството пред Върховния административен съд до произнасянето на Конституционния съд.

Според адвокат Кривачка, срокът, в който Конституционния съд трябва да се произнесе по допустимостта на искането, т.е. дали да резглежда или не искането, е 20-дневен, докато срок за произнасянето по същество по направено искане не е определен. „Предполагам, че решението ще бъде да се обяви за противоконституционна нормата, защото аналогичен случай вече има с казус с депутати. В него е казано, че установяването на несъвместимост не води автоматично до прекратяване на пълномощията. Нелогично е за народните представители да бъде така, а за кметовете – не. Изборът както на народни представители, така и на кметове е пряк. Конституционния съд вече се е произнесъл по отношение на депутати.

Налага се съдът да се произнася и за останалите категории – общински съветници, кметове, президент, тъй като техния правен статут е уреден в различни закони“ допълни адвокат Кривачка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във