Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат: Лекарска грешка струва 450 хиляди лева

В почти 100 % от случаите на лекарски грешки гражданските дела за неимуществени щети се завеждат срещу лечебните заведения, а не срещу физическите извършители, това каза за Радио Варна адвокатът по медицинско право Олга Томова-Куцарова. Причината е, че така по-лесно се удовлетворяват заведените искове.

Практиката показва, че стойността на неимуществените щети се определят „по справедливост” от съда - всеки може да иска, но съдът решава колко да присъди. Неимуществените вреди при лекарска грешка се оценяват средно между 80 и 100 хиляди лева, а последното най-високо присъдено обезщетение е в размер на 450 хиляди лева, заради причинено увреждане до живот.

С решението си магистратите присъждат обезщетение в размер на 450 000 лева на малолетно дете, което е било увредено по изключително тежък начин по време на раждането. Съдът уважава и иска на майката, която е преживяла тежки травми по време на раждането.

„Здравното ни законодателство не е толкова лошо, колкото някои хора се опитват да го представят”, каза адвокат Куцарова. Тя отчита като позитив, че напоследък все по-рядко има проблеми с намирането на специалисти, които да изготвят медицински експертизи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във