Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат Марковски обясни как е можело да бъде закован Яро, но полицията нямала техника или я мързяло

Ако се слагат гривни при домашен арест, случаят с Ярослав Димитров нямаше да го има. Какво прави той. Под домашен арест е, а го виждат на друго място. Самото това нарушение води веднага го арест. В този смисъл гривните са много добра мярка, но я забавиха. Това заяви адвокат Марин Марковски пред Нова телевизия.

„Съдиите, за да го пуснат, четат доказателствата. Записът от охранителна камера не е доказателство и в процеса много трудно може да мине. Ще дам пример с Лондон, където 95 % от територията на града е обхваната от камери и имаме 2-3 пъти намаляване на престъпността. У нас доказателство от камера може да се ползва само ако е по закона за СРС. Принципно съдиите допускат като доказателство и записи от охранителни камери, но всеки добър адвокат обаче може да обори това. След като експерти са казали, че не могат да го сравнят ясно със снимков материал, за да кажат той ли е, или не... Какво следва. Отпечатъци, следи от мястото. Полицията обаче не го прави това поради мързел и липса на техника. Ако те се свършат добре работата, това много би улеснило съдията”, сподели адвокатът.

Марин Марковски цитира и Наказателния кодекс, като каза, че има две члена, в които се визира деянието кражба на движимо имущество, като санкцията до 8 години затвор, според единия член, и от 1 до 10 години – според другия.

„Съществува и още един вариант - отнемане на МПС с намерение да го ползва. Санкцията е от 1 до 8 години”, завърши юристът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във