Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат Марковски: Защо прокуратурата разпространи доказателства срещу ТАД Груп?

„Ниското доверие в институциите благоприятства изкривяването на информацията. Защо беше показан част от доказателствения материал, ние не можем да знаем. Някой от седмици се опитва да ни убеди, че прокуратурата действа без доказателства и атакува конкретна фирма. Формира се неправителствен сектор, който иска да обвърже този случай с един по-мащабен сценарий, който да се отнесе до въпроси за протести през есента. Прокуратурата отговори малко извънредно. Времето ще покаже дали този отговор на институцията е правилен”.

Така юристът Марин Киров в ефира на „Здравей, България” коментира решението на прокуратурата да разпространи част от доказателствата, събрани по делото за хакерската атака срещу НАП. Според него ситуацията се политизира. 

„Всеки един политически акт на прокуратура, съд, следствие е неправомерен, безсмислен и опасен. Когато се преценява дали нещо е правилно, или не, оценките са две. Едната е морална, другата е правна. Законът е това правило, без което обществото не може да живее нормално. Досега не се е случвало прокуратурата да изнесе доказателства публично, за да убеди обществото, че е права", коментира адвокатът Марин Марковски.

"Това обаче е нередно. Когато една авторитетна институция направи нещо подобно, това означава, че тя убеждава хората, че даден човек е извършил престъпление. Опасно е, защото тези доказателства не са достатъчни. Според Конституцията всеки е невинен до доказване на противното. Нарушаването на конституционната норма не е цивилизовано”, заключи още видният адвокат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във