Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат Менков поиска отвод на председателя на ВАС по делото "КТБ"

Адвокатът на мажоритарния акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) "Бромак" Менко Менков е поискал отвод на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев по делото за отнемането на лиценза на банката, съобщи пред журналистите административен магистрат №1 преди днешното редовно заседание на Висшия съдебен съвет.

Шефът на ВАС потвърди за сетен път, че възнамерява да влезе в зала и лично ще ръководи петчленния състав, който ще вземе окончателно решение дали акционерите в банката имат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза на КТБ от страна на Централната банка.

По думите на Колев мотивите на адвокат Менков да поиска отвода му са, че ще оказва въздействие върху състава. Защо и как обаче Георги Колев ще прави това, засега не е ясно. "Разбира се, че ще участвам в дебатите, аз съм член на състава и ще подпиша всеки негов акт. Искането за отвод е несериозно", заяви още Георги Колев.

Макар от думите му да стана ясно, че не споделя аргументите на Менков, Колев все още не се е произнесъл по искането на адвоката. То ще бъде обсъдено утре, когато петчленният състав на ВАС ще се събере, за да дискутира дали жалбите на акционерите срещу отнемането на лиценза на КТБ са допустими.

Докладчик по делото е съдия Росен Василев, а в състава, освен председателя на ВАС, са и съдиите Милка Панчева, Александър Еленков и Наталия Марчева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във