Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат на обвинен за трагедията с падналия хотел: Няма да се учудя, ако бъде повдигнато обвинение и на някой минувач

Преди три седмици под развалините на хотел в курортен комплекс "Слънчев ден" загинаха четирима работници, докато се опитваха да съборят сградата. Какво се е случило при т.нар. ремонт на хотел "Вероника", предстои на научим от Дирекцията за национален строителен контрол, съобщава News.Varna24.bg.

Какво свършиха останалите институции - прокуратурата повдигна обвинения срещу шестима души. Те са служители в трите фирми, ангажирани в събарянето на хотела. Обвиненията са за причиняване на смърт на повече от едно лице поради немарливост. Под наказателна отговорност са подведени двамата технически ръководители и координаторът за безопасността на "Планекс", двама технически ръководители на "Бултранспорт груп" и собственикът на "Дигинг" Георги Георгиев, който е бил на мястото на инцидента и е избягал след срутването.

"Режеха колоните по нареждане на г-н Георгиев (...) Около 5.30 влязоха да къртят, около 6 без нещо почнаха да режат... Двама човека се противопоставиха, но те настояха, не знам какво им е обяснявал г-н Георгиев.... Йовко ги изкара момчетата 2 пъти, но той ги вкара пак... Г-н Георгиев ги вкара, каза къде какво да режат", разказа очевидецът Стефан Ангелов.

Красимир Асенов вижда как зданието се срутва върху брат му Борислав. Минута по-рано отишъл да вземе от него цигара и се разминал на косъм от смъртта: "Той не знае ли, тука е 11 етажа, че няма да падне на момчетата ли, той знае много добре, а мисли - 4 циганина, не е кой знае какво".

В най-мизерната част на ромската махала Максуда живеят семействата на загиналите Манол и Йосиф. Там остават почернените семейства. Едно от останалите без бащи деца същия ден е имало рожден ден.

Семействата искат доживотен затвор за виновните. Наказанието, ако съдът докаже вина, е от 3 до 10 години затвор.

Адвокатът на Георгиев, Иван Кръстев, каза пред bTV, че клиентът му е в тежко здравословно състояние след инцидента и даже е бил на системи, когато е бил призован за разпит.

"Г-н Георгиев нито е наемал тези хора със или без договор, нито ги е карал каквото и да било. Фирма "Дигинг" има ангажимент само към отдаването под наем на един багер - към багера по договор се предвиждат двама багеристи", подчерта юристът. По думите му, държавното обвинение се опитва да отговори на обществените очаквания: "С тази бързина, с която прокуратурата повдига обвинения, няма да се учудя, ако бъде повдигнато такова и на някой минувач".

Междувременно продължава проверката на Инспекцията по труда. Резултатите от нея очакваме в края на следващата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във