Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат: Промените в НПК и ГПК са писани на коляно

Промените в НПК и ГПК са писани на коляно. Това заяви пред журналисти Емилия Недева, представител на Висшия адвокатски съвет. Според Недева по-сериозният проблем е, че са започнали „да валят такива проекти за изменения”. „По два, три пъти в месеца се променя НПК и винаги в отговор на някаква декларирана обществена потребност. Но формулировката е такава, че може да засегне страшно много лични интереси на граждани, общини и юридически лица. Внася се една несигурност в гражданския оборот. Възможността прокурор да атакува сделки, ако той твърди, че става дума за нищожна сделка”, заяви Недева.

Тя поясни, че се създава правна несигурност, включително и с възможността прокурор да обжалва актове на съда по дела, по които не е участвал.„Твърдението, че до 1997 г. е имало такъв текст и ние само го възстановяваме, той отпадна от само себе си, защото прокуратурата имаше особена функция в една тоталитарна държава. Тя беше и средство за репресия. Неслучайно прокуратурата отпадна от гражданския процес”, подчерта Недева.

Тя коментира, че се върви към концентрация на огромна власт на определени лица в прокуратурата и очевидно се визира главния прокурор. „Как може законодателно да се избере кой прокурор би могъл и кой не би могъл да извършва тези функции”, попита тя. „Колкото са по-мътни едни закони за адвокатите е по-добре, жалко за обществото, обаче”, каза още Емилия Недева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във