Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат Силвия Петкова: Правата на част от задържаните са били нарушени с часове!

Насилие и брутална агресия, така определиха снощния антиправителствен протест и от полицията, и от самите протестиращи. Пред репортера на БНР Добромир Видев очевидци разказаха: "Просто затвориха хората в градинката, за да може да ги бият. Те ни отбиха оттук и от другата страна и ни затвориха в градинката. Едно момче го държаха за косата и го скубеха. Мен и приятелката ми ни удариха с палка в крака. Това не трябваше да се случи", заяви протестираща.

Според адвокат Силвия Петкова, правата на част от задържаните са били нарушени в продължение на часове, не им е осигурен достъп до девет от тях, на които е трябвало да окаже правна помощ. За част от задържаните дори роднините им не са знаели къде са, а когато са се обърнали за помощ: "Като през нощта бяха посъветвани да подадат сигнал на телефон 112 затова, че техният близък е изчезнал. Това е една абсолютно недопустима практика", допълни адвокат Петкова

А ето какво каза говорител на ЕК за дивашките изстъпления в София:

"Полицейското насилие при протестите трябва да се упражнява пропорционално на действията на протестиращите" - това заяви говорителят на Европейската комисия Кристиян Виганд в отговор на въпрос за действията на органите на реда в София снощи. "Комисията е наясно за протестите в България и продължава да следи ситуацията отблизо. Винаги ясно сме заявявали, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична страна и ние го подкрепяме. Макар националните власти да са отговорни за прилагането на законните действия, всяка употреба на сила трябва да се прилага пропорционално на действията на протестиращите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във