Параграф22 Daily

§22 Новини

"Адвокати за свободна България": Българските защитници се страхуват да казват истината в съда, заради репресии

Представители на „Адвокати за свободна България” проведоха в Благоевград, обществена дискусия по 23-те предложения за промени в Закона за адвокатурата, които организацията ще внесе в Народното събрание. Според неправителствената организация, адвокатурата у нас е загубила своя образ на защитник на българските граждани и е крайно време за промени в действащия закон, който е неефективен.

Председателят на организацията, адвокат Владислав Янев каза за Радио Благоевград, че промените, които предлагат, имат за цел да направят така, че адвокатите да могат реално и ефективно да защитават конституционните права на хората. Адв. Янев посочи, че има редица примери, в които адвокатите са подложени на узаконени репресии, чрез дисциплинарни производства. „Това пречи на мнозина от нас да казваме истината в съдебните зали и да защитаваме клиентите си в съда. Представете си, че наемате адвокат, за да защитава вашите законни интереси, а той се явява в съда и го е страх да говори. Страх го е да каже истината, защото по закона, който е противоконституционен, може да му бъде образувано дисциплинарна преписка и да бъде наказан. Това трябва да спре, тъй като подобни практики накърняват законността в цялата държава. Възможностите на адвокатите да реализират пълноценна и ефективна адвокатска защита на законните права засяга всички български граждани.“

Владислав Янев допълни, че Законът за адвокатурата създава и възможност за манипулиране на процедурата при изборите на ръководни кадри.

В момента „Адвокати за свободна България“ обикалят български градове, за да събират подписи в подкрепа на предложенията. В следващите дни предстои събраните подписи и предложенията да бъдат внесени в Народното събрание, допълни адвокат Янев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във