Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокатите от Стара Загора с декларация срещу спирането на съдебните заседания

В Декларация до Висшия съдебен съвет и Народното събрание Адвокатският съвет при Старозагорската адвокатска колегия се противопоставят категорично на намерението да бъдат прекратени откритите съдебни заседания за периода от 15 ноември до 31 декември. 

Обмисляната промяна на Закона за мерките и дейностите по време на извънредното положение цели да спре разпространението на КОВИД-19 сред магистратите и служебните служители. Според старозагорските адвокати обаче тя ще лиши български граждани от достъп до правосъдие, ще доведе до възможности за произвол от страна на държавната администрация, посочи председателят на колегията Димо Димитров. Според него мерките, които се прилагат към момента в съдилищата, са достатъчни и са едни от най-стриктните, изпълнявани в административни сгради.

В декларацията си адвокатите припомнят, че съдилищата бяха затворени вече веднъж през календарната година от 13 март до 13 май, което е възпрепятствало дейността на съдебната система. Това според тях е лишило гражданите от конституционното им право на ефективна и бърза правна защита, и е забавило значително разглеждането на делата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във