Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокатка зове ваксините да станат препоръчителни, лекарите да не мълчат за странични реакции

Ваксините трябва да станат препоръчителни, а не задължителни, каза пред камерата на Нова телевизия адвокат Екатерина Станчева. В повечето европейски държави имунизациите са право на избор. Така трябва да бъде и у нас, подчерта тях.

Няма как личният лекар само с прослушване на гърдите и е видял езика, да обяви, че детето е абсолютно здраво, за да постави ваксината, добавя Станчева. Тя твърди, че както лекарите, така и държавата мълчат за страничните ефекти, до които може да доведе ваксинирането. „За положителните страни на ваксините всички знаем, но нищо не се казва за страничните реакции. Как ще обидите един родител, на когото детето се е парализирало след поставяне на ваксина, че няма риск?“, пита адвокатката.

90% от българските родители все пак са за задължителния имунизационен календар.

За родителите на малкия Борис въпросът дали да имунизират детето си или не, никога не е стоял. Момченцето дори било имунизирано с дарена от Турция ваксина. Вярваме в здравеопазването и не вярвам, че може да има хора, които биха навредили, каза пред камерата на Нова телевизия майката на Борис. Дори да се направят тези ваксинации незадължителни, не съм сигурна, че децата ни ще са живи и здрави без тях, добавя тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във