Параграф22 Weekly

§22 Новини

Адвокатът Менко Менков поиска контрол върху прокуратурата

Поискахме от Националното бюро за СРС да упражни контрол върху прокуратурата, за да бъдат изготвени доказателствените средства. Това каза пред журналисти защитата на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, адвокат Менко Менков. "Вчера имах среща с председателя на Националното бюро за СРС Бойко Рашков. Днес те имат заседание по моята жалба и ще ми отговорят писмено и подобаващо", посочи Менков. "Нека да ни отговорят писмено. Ние поискахме от прокуратурата, но не получихме никакъв отговор. Трябва да отговорят дали е бил подслушван, но за това няма спор - Цветанов е бил подслушван", заяви защитата на Цветанов.


Защитата иска веществените доказателствени средства да бъдат изготвени и приложени по делото, тъй като следователите твърдят и предлагат на прокурора да приключи подслушването на Цветан Цветанов, тъй като от подслушването, което е проведено, не са събрани никакви доказателства за извършено престъпление. "Този факт, сам по себе си, оневинява извършителя и защитата иска да се ползва от това доказателство. Право на всеки обвиняем е да получи като доказателство в процеса срещу него това, че докато е бил подслушван, не са открити никакви данни за извършено престъпление", заяви Менков.


"Второ, с каква мотивировка прокуратурата е поискала подслушването на Цветанов и на другите лица, защото искането беше за множество контролирани лица, 2 години след деянието, което се твърди, че Цветанов е извършил престъпление - става въпрос за пенсионирането и изплащането на обезщетението на Орлин Тодоров", заяви Менков.


По думите му документацията по този процес се съхранява в МВР и Цветанов не би могъл по никакъв начин да повлияе на документацията по отношение на фактите, така че кое налага 2 години след това да бъде подслушван. "Специалните разузнавателни средства са унищожени вече. Ние искахме това още през януари", обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във