Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокатът на Кристиян: Той е само удобна жертва!

Като абсурдни и юридически негодни, така адвокатите на Кристиян Бойков определят обвиненията срещу него за това, че е хакнал сървър на НАП. „Цялата ситуация е абсурдна”, коментира пред NOVA обвиненията адвокат Любен Казанлиев .

„Първо - привличането към наказателна отговорност се извършва 24 часа след като е задържан с постановление, в което има мотиви по същество от 5 реда. Нищо не пише там, освен името на сървъра. Това са мотивите по същество. Ние научаваме какви доказателства има прокуратурата от техните прессъобщения, а не от това, което има в кориците на делото, което е абсурдно от юридическа гледна точка. Това дори не са доказателства”, категоричен е адвокат Казанлиев.

„Този, който е работил, е работил от операционна система Microsoft Windows, а Кристиян работи само под Linux.  Нашата версия към момента от разговорите, които сме водили, е, че всичко това е свързано с проектите, по които работи. Той е удобна жертва, предвид това, че вече е успял да влезе в подобна система, добавя Казанлиев.

Другият адвокат – Георги Стефанов, обяснява, че Кристиян подозира удар от конкуренти и не съдейства, защото не разбира обвинението. „Обвинението е, че е извършил някакво деяние от неустановена дата до 15 юли. Вие ще можете ли да ангажирате някакви доказателства, ако вас ви обвиняват така? За коя дата да представим доказателства? За 10 години по-рано, за 6 години по-рано? Обвинението е негодно, изцяло. То обективно е несъставомерно. Именно за това ние няма как да ангажираме каквито и да е доказателства за неговата невинност. А и не е наша работа. Тук има презумпция за невиновност. Работа на прокуратурата е да докаже, че той е виновен, а не обраното, да доказваме, че е невинен.”

„Това, най-вероятно е удар от конкурентна фирма, бяха неговите думи, защото счита, че е имал предупреждения преди, за някои проекти”, добавя адвокат Георги Стефанов. Търговският директор на фирмата, в която работи Кристиян, обяснява, че младежът е забелязан и нает след случая с МОН. Той също определя задържането му като абсурдно.

„Държа да кажа, че това, което е направил с МОН, не е незаконно. Това е етичното хакерство – откривате уязвимост и я докладвате на собственика. Целият свят се движи така”, посочва Георги Янков.Той подчертава, че Кристиян дори е консултирал по различни поводи служителите на ГДБОП, които са дошли да го арестуват.

Задържаният за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков е невинен, смятат и негови близки и приятели. Според тях младежът, станал известен с това, че хакна системата на МОН, е набеден в случая. Негов бивш съученик от Търговската гимназия в Пловдив го описва като интелигентен, добронамерен и от заможно семейство.

Илия Иванов няколко години е учил заедно с арестувания за източване на данните на 5 милиона българи от сървърите на Националната агенция за приходите. Според Иванов, страстта на Кристиян са компютрите и киберсигурността. „Той никога не е имал такива намерения. 20-годишен да хакне системата на НАП - звучи малко несериозно. Мисля, че е набеден от някого”, подчертава Иванов.

Всеки може да кръсти машината Крис, а после да промените името и така то да води към друг човек. Освен това файлът е текстов и може да се променя по всяко време, обясниха още адвокатите. Самият Кристиян е споделил, че според него става въпрос за проблеми с конкуренцията и че е натопен.

Любен Казанлиев и Георги Стефанов обявиха, че Кристиян е каран да признае вина с обещанието да бъде пуснат от ареста. Също така му е казано, че ще има последствия за него, ако не се признае за виновен. Всичко това е станало без присъствието на адвокат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във