Параграф22 Daily

§22 Новини

Агенция "Митници" разкри схема за ДДС-измами с автомобили

Схема за избягване на мита и данък върху добавената стойност (ДДС) при вноса на луксозни леки автомобили беше разкрита от Агенция „Митници“. По този повод директорът на агенцията Павел Тонев е разпоредил проверка на декларирането на автомобили от трети страни за периода от 01 януари 2019 г. до 01 юни 2021 г., съобщиха от АМ. 

Установени са случаи на допускане за свободно обращение (внос) в митнически учреждения в структурата на Териториална дирекция Южна морска на луксозни леки автомобили, за които е констатирано, че са декларирани и приети силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС.

За да се оправдае приемането на митническа стойност до 10 пъти по-ниска от реалната на аукциони и търгове, в голяма част от случаите автомобилите са описани като „катастрофирали“, „повредени“, „дефектирали“, „наводнени“, „ударени от градушка“, както и „с механични проблеми“ и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза. 

Агенция „Митници“ е констатирала случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения.

До настоящия момент в ТД Южна морска са установени 29 подобни случая, като по предварителни данни избегнатите мито и ДДС за тях са в размер над 220 000 лева.

В тази връзка на 05 юни 2021 г. са задържани три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали. При проверката, извършена от подновения състав на МП „Пристанище Бургас Център“, е установено, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във