Параграф22 Daily

§22 Новини

Агенцията за децата проверява неправомерен арест на сирийче-бежанец

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е извършила проверка по случай със задържано сирийче в ареста. Агенцията се е самосезирала преди месец по случая с непридруженото дете от сирийски произход, арестувано в Русе.

Неправителствена организация алармирала за дългосрочното задържане на две непридружени деца - чужденци в ареста в Русе и образуваното срещу тях наказателно производство. Децата се движели сами на територията на България и са стигнали до българо-румънската граница, където са заловени. Едното непридружено момче е пътувало за Германия, а другото за Нидерландия, където имали роднини. Едното от децата е било задържано повече от четиридесет дни в ареста, а друго - изведено с тежък кожен обрив от ареста, получен вследствие на нахапване от дървеници и хлебарки.

От ДАЗД съобщават, че са се самосезирали на 21 юли във връзка с публикация в интернет сайт. Веднага от ДАЗД  е изискана информация от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура - Русе, Областна дирекция на МВР - Русе, Областна служба "Изпълнение на наказанията" - Велико Търново и Дирекция "Социално подпомагане" - Русе. От постъпилата към този момент информация в ДАЗД става ясно, че конкретното сирийско дете без придружител към днешна дата е настанено в бежански център в столицата.

"За мен като председател на ДАЗД е много тревожно, че дете, което търси спасение, подкрепа и шанс за оцеляване в страната ни, може да се сблъска със ситуации, които допълнително да го объркат изплашат и поставят в риск. Голяма част от тези деца, които влизат в България са непридружени и отделени от семействата си. Те са преживели достатъчно - наложило се е бързо да пораснат и да забравят какво е детство, какво е да си с мама и тате. Затова ние сме длъжни да им осигурим защитена и спокойна среда. Ниe от Държавната агенция за закрила на детето сме непримирими към такива сигнали, реагираме своевременно и търсим най-добрите решения за тези деца", заяви д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

По повод децата бежанци пребивали и пребиваващи в ареста в Русе още на 26.07.2022 г. експерти от Държавната агенция за закрила на детето са взели участие в междуинституционална среща по тази тема заедно с представители на Омбудсмана на Р България, дирекция "Социално подпомагане" - Русе, БЧК - Русе, Комплекс за социални услуги за деца и семейства, както и Сдружение с нестопанска цел "Еквилибриум", като към 26 юли две от децата са настанени в Спешен прием към Комплекс за социални услуги за деца и семейства в Русе.

По време на срещата е споделено всичко, което компетентните институции предприемат за конкретния случай на детето, повод за сигнала, като и за всеки случаи на непридружени деца бежанци, установени на територията на Русе. Заключението на всички в края на срещата, е че има необходимост от обучения на всички специалисти, работещи с тази целева група деца, за да могат да посрещат адекватно техните нужди и потребности. Друг наболял проблем, който е очертан е липсата на преводачи, за да се осигури възможност на служителите на МВР, социалните работници, и на работещите в социалните услуги за пълноценно контактуване с децата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във