Параграф22 Daily

§22 Новини

Агентите от ДАТО запасват пищови

Служителите от Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) ще могат да носят служебно оръжие - това сочи проекта на Инструкция за условията и реда за носене на служебно оръжие, публикуван в сайта на Министерския съвет за обществени консултации.

Според вносителите от ДАТО проектът е изготвен в изпълнение на разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), приети със Закона за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, обнародван в "Държавен вестник" от 7 май 2019 година. При изпълнение на служебните си задължения държавните служители, пряко осъществяващи дейности по прилагане на специални разузнавателни средства имат право да носят оръжие при условия и по ред, определени с инструкция на председателя на Държавна агенция „Технически операции“, се посочва в разпоредбата.

Инструкцията ще регламентира условията и редът за носене на служебно оръжие, както и неговото съхранение, се посочва в проекта. В чл. 5, ал.2 се уточнява, че кобурът трябва да осигурява бърз достъп до ръкохватката на оръжието от стрелящата ръка, бързото му изваждане, скритото носене и да изключва случайното му изпадане. Служителите носят оръжието незаредено - без патрон в цевта. Забранява се откритото носене на пищови, посочва се още в проекта на инструкцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във