Параграф22 Daily

§22 Новини

Агресивно прилагане на закона за отнемане на престъпно имущество, иска Кристалина Георгиева

Въпросът с отнемането на имущество, придобито от престъпна дейност, е пряко свързан с жизнеспособността на ЕС, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева на среща, свикана от международната неправителствена организация "Прозрачност без граници", предаде БТА.

Организираната престъпност и корупцията засягат основните европейски ценности, посочи Георгиева. Корупцията лишава нашите общества от милиарди евро всяка година, пречи на конкурентоспособността, на икономиката. Най-добрият път за решаването на този въпрос е агресивната политика за изземане на придобитото по престъпен начин имущество, коментира тя. Все още резултатите в тази посока са несъразмерими с проблема. Всеки закон е толкова добър, колкото добре се прилага, заяви Георгиева.

Представителят на "Прозрачност без граници" и бивш министър на правосъдието Диана Ковачева посочи необходимостта от европейски стандарти за взаимно признаване на правни актове, свързани с отнемането на имущество. Българският закон за конфискацията е с възможно най-широк обхват. Това е средство за борба с организираната престъпност и разубеждаването й за извършването на нови престъпления. Отнемането на престъпно
 придобито имущество и връщането му на обществото представлява възтържествуване на справедливостта, коментира Ковачева.

В представения доклад на неправителствената организация в частта, посветена на България, са разгледани случаите с така наречените "Братя Галеви", "Красьо Черния" и "Митьо Очите". На основата на опита от тези случаи в документа са направени  изводите, че работата на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество страда от действията в началния етап на разследванията.

Отчитат се също слабости в управлението и опазването на отнетото имущество. Препоръчва се по-добра координация между комисията и министерството на правосъдието. Друга препоръка е да бъде създаден единен орган за управление на отнетата собственост, който да предоставя необходимата информация на обществото, например чрез обособяването на единен регистър.

Отчита се, че сегашният закон не дава основания за създаване на орган по опазването и управлението на иззетото имущество. Препоръчва се това имущество да бъде върнато в полза на обществото - чрез предоставянето му на обществени организации  или чрез вливането му в обществен фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във