Параграф22 Daily

§22 Новини

Ахмед Доган няма да бъде докарван в съда

Съдия Пенка Велинова е отменила разпореждането си за принудително довеждане в Съдебната палата за почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, който стана причина за отлагане на делото срещу Октай Енимехмедов - човекът, който го нападна с газов пистолет по време на конференцията на ДПС в началото на година.


Съдия Велинова нареди Доган да бъде доведен принудително в съда, освен ако не даде обяснения защо не се е явил първия път в съдебната зала. Почетният лидер на ДПС своевременно е представил болничен лист, че му се е наложило да изкара домашно лечение за няколко дни заради гастроентерологичен проблем.


Октай Енимехмедов е обвинен, че на 19 януари е направил опит умишлено да убие Ахмед Доган по време на националната конференция на ДПС. Той три пъти се е опитал да стреля с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на Доган, смятат от прокуратурата.


Прокуратурата твърди, че престъплението е извършено умишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на делегата на конференцията Мустафа Сали Карадайъ.


Освен това Енимехмедов е обвинен и в непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Причината е, че е прекъснал конференцията на ДПС. За опита за убийство Наказателният кодекс предвижда затвор от 15 до 20 години, а за другите обвинения - затвор до 5 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във