Параграф22 Weekly

§22 Новини

Акцията на СОБТ в Лясковец е в съгласие със закона

Основните факти по отношение на операцията в Лясковец са известни както на професионалистите, така и на хората, познаващи материята. Действията на служителите са законосъобразни - заяви главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Той отново подчерта, че Министерството на вътрешните работи не може да бъде само регистратор на престъпления, а трябва да изпълнява функциите си съгласно закона.


Главен комисар Лазаров припомни хронологията на събитията от началото на разработване на операцията до нейното провеждане и уточни, че участието на СОБТ е в съгласие със законовите уредби - отрядът се подчинява на разпорежданията на областните директори, тъй като на местно ниво се вземат решенията за осигуряване на периметър, както и за присъствието на други служби.


Главен комисар Светлозар Лазаров отбеляза негативната тенденция бивши ръководители и експерти от вътрешното ведомство да коментират какви способи би трябвало да бъдат приложени по време на операцията, при положение че именно тези хора в продължение на година и половина не са предприели действия за извеждането на П.П. от дома му.


Акцията е провалена, ние признахме това. Колко пъти в миналото е имало подобни признания - попита главният секретар и посочи, че е изразил пред министър Цветлин Йовчев готовността да подаде оставка при констатиране на вина. Проблемите са заложени много назад в годините, заяви главният секретар на МВР. Той посочи, че се предприемат действия и се разработват тактики, които да подобрят подготовката и работата на командосите от СОБТ.


Главен комисар Светлозар Лазаров коментира и работата по разкриването на престъпления, добили сериозен обществен отзвук в последните дни. Ако тези деяния са извършени във връзка с журналистическата работа на потърпевшите, представляват заплаха за демокрацията, коментира главен комисар Лазаров и добави, че поддържа постоянна връзка с ръководството на столичната дирекция и следи отблизо работата на разследващите по случая. Служителите на МВР правят всичко възможно за установяването на извършителите, но подобни престъпления се разкриват трудно. Има изоставане в подхода на работа, трябва да се отчете и фактът, че София е една от малкото европейски столици, която не е детайлно покрита с камери за видеонаблюдение. Всичко това затруднява набавянето на начална информация, която да даде насока на разследването.


Изследването на полицейските служители за лоялност с полиграф се прилага и към момента. Сега то се използва при съмнения спрямо конкретен служител. Предложението за въвеждането на тези изследвания периодично за всички служители ще има превантивна насоченост, посочи главният секретар на МВР.


13% е средната стойност на намалението на битовата престъпност, така главен комисар Светлозар Лазаров коментира ефективността на полицейските действия в малките населени места с участието на сили на жандармерията.


 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във