Параграф22 Daily

§22 Новини

Акциите на Варна в "Пълдин туринвест" са скрита приватизация на Панаира

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията  Корнелия Нинова изпрати писмо до Областния управител на Варна  Марио Смърков, в което апелира да бъде спряно взетото от Общинския съвет на града решение от 10 декември 2021 г. и вписването в Агенция по вписванията.

С него се прехвърлят акциите, притежавани от Община Варна от "Международен панаир Пловдив" АД на дружеството "Пълдин туринвест" АД.

В писмото се призовава Областният управител на Варна да упражни нормативно регламентираните му правомощия за упражняване на контрол за законосъобразност на решенията на Общинския съвет , съгласно чл.45, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Министърът на икономиката и индустрията поддържа позицията на държавата, изразена в три последователни писма от 26 октомври и 8 и 10 декември тази година, с които се настоява да се изпълни решението на Общинския съвет във Варна от 2 май 2017 г. и да върне на държавата акциите, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив".

„Министерството на икономиката не е променило позицията си, че апорта на акциите от "Международен панаир Пловдив", които Варна притежава в "Пълдин туринвест" АД представлява акт на скрита приватизация“, изтъква вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във