Параграф22 Daily

§22 Новини

Ако новата ДС е подслушвала политици, това е било съвсем случайно, твърди Димитър Узунов

„Използването спрямо когото и да било на СРС е било на законово основание и по съответния ред. Вероятно политици са попаднали там случайно“. Това коментира в „Тази сутрин“ Димитър Узунов, бивш представляващ ВСС, по повод изнесените данни, че са подслушвани опозиционни политици, както и служебния премиер Стефан Янев.

Той добави и че вярва на Спецсъда, че не е издавано разрешение за използване на специални разузнавателни средства спрямо служебния премиер и лица от политически формации, споменати в медиите. Узунов отбеляза и че издаване на разрешение за използване на СРС-та се прилага при тежки присъди, които предвиждат от 5 години лишаване от свобода. Изисква се и мотивирано искане, както и приложени доказателства, добави експертът. Той даде пример с подслушвано криминално проявено лице, което може да си говори с някой, който след време става народен представител. „Кой е подслушван тогава“, попита Узунов и определи твърденията за използване на СРС-та спрямо политици като предизборно говорене.

Димитър Узунов обясни още, че всеки съдия може да даде подобно разрешение. Бойко Рашков каза пред bTV, че са „подслушвани политици от различни партии, но не и от ГЕРБ“. По думите му не може да се заличат следите на използвано СРС, а и не всяко такова е доказателство, ако не е минало по законовия ред.

Узунов коментира и темата за искане на затваряне на спецсъдилищата, като каза, че исканият анализ не може да се направи за два месеца. „48 000 дела за 10 години, дори и 6 месеца е малък срок за подобен анализ. През тези 10 години и дела има 2705 подсъдими, 2300 са с осъдителни присъди, 405 - с оправдателна“, каза бившият представляващ ВСС.

Той добави, че има осъдени знакови фигури - Румен Овчаров, на първа инстанция, кметицата на „Младост“, шеф на сектор в криминална полиция и други.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във