Параграф22 Daily

§22 Новини

Ако оградата по южната граница беше златна, щеше да е по-евтина, твърди депутат

Народното събрание (НС) възложи на Министерския съвет да изготви доклад за състоянието на оградата, издигната по българо-турската граница. Това стана след паарламентарните дебати около питането на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев за ролята на Министерството на отбраната по опазване на държавната граница и поддържането на защитната инфраструктура. Според приетото с рядко единодушие от депутатите решение, докладът на правителството трябва да съдържа детайлна информация относно актуалното състояние на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница и съпътстващата го инфраструктура, извършените дейности и свързаните с тях разходи в изпълнение на бюджета за 2021 г.

Христо Гаджев не пропусна да припомни, че съоръжението е започнало да се строи по време на кабинета „Орешарски“ в периода 2013 – 2014 г. Но според негов опонент - депутатът Атанас Зафиров - председател на парламентарната Комисия по отбраната, този подход е бил правилен, защото с дейността се е заела войската. При следващата власт - на ГЕРБ, дейността е била прехвърлена на областните управители. В резултат на това изграждането на оградата се е оскъпило многократно.

Атанас Зафиров припомни още, че при ГЕРБ е бил променен Законът за обществените поръчки, за да може съоръжението да се строи с пряко възлагане. Стотици милиони са се налели за ограда с почти нулева функционалност. „Тази тема няма да я отварям. Тази тема според мен е за прокуратурата. Но само ще напомня – милион за километър тел! Златна тел да беше, по-евтино щеше да струва“, заяви депутатът.

Парламентът прие предложение на Атанас Зафиров срокът за изготвяне на доклада да е до един месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във