Параграф22 Daily

§22 Новини

Ако президентът подпише промените в Закона за банковата несъстоятелност днес, другата седмица временните синдици ще влязат в КТБ

С пот на чело от бързане и пишейки почти „на коляно“ един много важен нормативен акт, депутатите приеха днес промените в Закона за банковата несъстоятелност. Те бяха поискани в емоционална реч на премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна миналата седмица. Тогава той настоя да бъдат направени спешни – и принципни промени със задна дата в Закона за банковата несъстоятелност, за да се спре т. нар. "разграбване на КТБ".

Ако президентът подпише днес, в сряда, указ за публикуване на измененията в „Държавен вестник“, това може да стане факт още този петък (20 март) – датата, от която те ще влязат в сила. А понеже събота (21 март) е работен ден, Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) може да внесе в СГС и своята кандидатура преди единствения почивен ден тази седмица.

Предисторията на казуса „временен синдик“

Ерзац-опитът на ФГВБ да прокара подобно решение през съда без надлежна промяна на съществуващия закон за банковата несъстоятелност, се провали с гръм и трясък. Съдия Иво Дачев, който води делото за фалита на КТБ, излезе с определение, че „по закон няма как да вкара синдик, който да надзирава квесторите“. Причината е, че в Закона за банковата несъстоятелност няма такава обезпечителна мярка. "Съгласно чл. 12 ал. 1 от Закона за банковата несъстоятелност... съдът може да наложи като обезпечителни мерки възбрана и запор, спиране на съдебните и арбитражни дела срещу имущество на банката или да допусне други предписани от същия закон мерки. Предварителното назначаване на временен синдик обаче не е сред мерките, които действащият към настоящия момент особен Закон за банковата несъстоятелност допуска да бъдат наложени в тази фаза на производството по несъстоятелност", заявява съдия Дачев като се позовава и на чл. 105 и сл. от Закона за кредитните институции. "Предоставените надзорни функции на квесторите изключват по дефиниция надзорни правомощия на синдика върху осъществяваната от тях надзорна дейност", обяснява на ФГВБ съдия Дачев.

Какво ново въведе Народното събрание?

За да преодолее тези явно непреодолими пречки, властта и опозицията прокараха възможността за назначаване на временен синдик в затворена банка, както и наложиха нови срокове за съдебните производства, които ще действат занапред по всички висящи дела. Следователно, още в понеделник или във вторник следващата седмица, съдия Иво Дачев ще е длъжен да назначи онзи временен синдик/ци, чиято кандидатура му бъде представена от ФГВБ. Което поставя съда в неприятната ситуация да действа под диктат, или при „обвързана компетентност", според обяснението на депутата от ГЕРБ и шеф на правната комисия Данаил Кирилов, „защото неговото задължение е само да назначи за временен синдик още същия ден човека, посочен от ФГВБ след като провери дали предложението отговаря на изискванията на закона и дали посоченият за временен синдик „е съгласен да поеме банката“.

Какво следва от тук нататък?

Най-важната нова функция на временния синдик е делегираното му право да иска отмяна на прихващания, извършени от момента на поставяне на КТБ под специален надзор на 20 юни 2014 г. до ноември 2014 г., когато тази възможността бе премахната със закон. Става дума за общо 668 прихващания за общо 848.4 млн. лв. Освен това временният синдик ще има и правомощието да завежда дела за да събере отпуснати от КТБ кредити, с които е направена парична или непарична вноска в капитала на трети лица. Тези отменителни искове касаят фирми, които са получавали финансиране от КТБ чрез други компании или физически лица, взели кредити от банката.

Временният синдик получава и правото, със съгласието на ФГВБ, "да възлага на лица, притежаващи необходимия международен опит в разследването на банкови фалити, да извършват действия по проследяване и да препоръчват на временния синдик действия за запазване и връщане на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона", което придава и определен полицейски нюанс на дейността на временния синдик.

Докъде ще стигнем с тези промени?

Само времето ще покаже, дали преустройството на няколко закони заради един конкретен правен случай, ще донесе очакваните от властта и от опозицията крайни положителни резултати или по-скоро ще се превърнат в поредния опит за замитане под леглото на неприятни следи или дори за присвояване на определени чужди активи. А такива подозрения вече съществуват в масовото съзнание и ФГВБ трябва доста да се потруди за да убеди "човека от  улицата" и институционалните си критици, че става дума за работа най-вече на "полза роду" – връщане на похарчените от държавата пари, които бяха взети на заем, за изплащане на влоговете в КТБ - както твърди премиерът, а не за поредната крупна далавера на кръговете около властта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във