Параграф22 Daily

§22 Новини

Ако управляващите хвърлят войниците в калта, това ще е национално предателство

Ако днешните управляващи хвърлят войниците в калта, в тези дрипави палатки, както хвърлиха полицията, ако правителството отново започне да гласува дърва за огрев и да завива войниците с найлони по границата, това ще бъде падение за държавата, национално предателство. За това предупреди в кулоарите на парламента бившият военен министър Бойко Ноев.

Депутатите приеха и на второ четене армията да може да участва в охраната на границата.

Ноев препоръча, ако управляващите планират подобни мерки, отсега  да започнат да строят удобни условия за живот, да  обучат военните по начин, по който да могат адекватно да реагират на съответна заплаха. Това щяло да  изисква взаимодействие с МВР, съвместни учения.

Бившият военен министър обаче бил обезпокоен от бавния темп, с който тези неща се правели. Имам впечатление, обясни той,  че тези, които носят отговорност, действат под натиска на събитията, а не за да предотвратят реална заплаха.

Като цяло Ноев смята промяна в закона за отбраната за позитивно развитие, подчертавайки, че преди всичко трябва да се мисли за човешкия фактор.

Според него единодушието, с което е приет текстът, показва категоричното убеждение на депутатите, че е създадена ситуация, по-различна от преди, която налага по друг начин държавата да мисли за разпределяне на своите ресурси и в частност тези на армията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във