Параграф22 Daily

§22 Новини

Ако ВСС не работи ще бъдат засегнати всички структури на съдебната система

При хипотеза, в която Висшият съдебен съвет не работи, това ще засегне всички структури на съдебната система, заяви пред журналисти съдия Лозан Панов, председател на Върховен касационен съд, коментирайки поредния неуспешен опит на ВСС да избере председател на Апелативен съд - София.

"Предстоят много важни избори. Говоря за Апелативен съд - Бургас, Апелативен съд - Велико Търново и Софийски градски съд. Това са съдилища, които трябва да имат своите председатели, за да могат да продължат да функционират. При всички случаи, един временно изпълняващ длъжността председател, няма как да има необходимия авторитет", посочи Панов.

Той поясни, че трябва да се обсъдят всички идеи за промени, които биха могли да доведат до някакъв положителен резултат. "Първата промяна е явен вот. Сега много добре се доказа, че вотът трябва да бъда явен. Такива решения трябва да бъдат взимани от колегия, която касае съдии. Ето още един аргумент в подкрепа на разделянето на Висшия съдебен съвет на колегии. Това показва, че тези идеи трябва да се въплатят най-после в законопроект. До този момент има два такива законопроекта - на ГЕРБ и на АБВ. Очаквам преминаването му през Министерски съвет, за да може да обсъждаме конкретните разпоредби", заключи Лозан Панов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във