Параграф22 Weekly

§22 Новини

Американец, лежал невинен в затвор 8 г., с иск за 100 млн. долара

Двадесет и девет годишен американец, прекарал 8 г. в затвора за убийство, което не е извършил, съди държавата за 100 милиона долара за нарушени граждански права. Райън Фъргюсън е бил още тийнейджър, когато през 2004 г. е арестуван в щата Мисури и е бил обвинен в убийството на спортен редактор във в."Columbia Tribune", извършено 3 години по-рано, съобщава СNN.


Година по-късно американецът е осъден на 40 години затвор въз основа на свидетелски показания. Прекарва 8 години в килията, когато един от свидетелите се отказва от показанията си. През месец ноември м.г. апелативният съд постановява, че 29-годишният мъж е бил осъден за престъпление, което не е извършил. Седмица след това затворникът е освободен.


Райън Фъргюсън е завел иск срещу полицията и прокуратурата за нарушени граждански права и непоправими морални и емоционални щети, след като дълги години бил загърбен от близки и приятели.


Адвокатите му твърдят, че следователите умишлено са скрили и унищожили част от уликите.Ответници по иска са 13 души, включително прокурор, следователи и полицаи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във