Параграф22 Daily

§22 Новини

Американските медии нищят тъмната страна на Бил Гейтс

Бил и Мелинда Гейтс отдавна изглеждаха като двойка за пример сред супербогатите в света. Той, гениалният, социално отговорен основател на Microsoft. Тя, отдаденият филантроп, който призова съпруга си да инвестира огромното си богатство в най-голямата благотворителна фондация в света и която през годините все повече и повече излизаше от сянката на съпруга си.

Откакто двойката обяви развода си след 27 години брак по-рано този месец, на бял свят излизат все по-грозни подробности за четвъртия по богатство човек в света. Твърди се, че Бил Гейтс е имал афери и е обсъждал своя „токсичен брак“ с Джефри Епстийн, който беше осъден заради сексуални престъпления. Междувременно New York Times, Wall Street Journal и The Daily Beast съобщават за различни епизоди от живота на милиардера, които са развалили брака му, сочи Investor.bg. Твърди се, че Мелинда Гейтс, която сега се връща към моминското си име Френч, се е срещала с бракоразводни адвокати от края на 2019 г., за да подготви разделянето на състоянието на двойката от около 124 млрд. долара.

Според Wall Street Journal аферите на Гейтс са оказали влияние и върху ролята му в Microsoft: Напускането му на борда на директорите е било в резултат на вътрешно разследване на интимни отношения, които Гейтс е имал със служителка през 2000 г. - годината, в която основателят на Microsoft предава ръководната позиция на Стив Балмър и основава Gates Foundation. Твърди се още, че някои членове на борда са предложили Гейтс да се оттегли. През март 2020 г. той се отказа от последния си официален пост във втората по оценка корпорация в света, която основава през 1975 г. със своя училищен приятел Пол Алън.

Личната говорителка на Гейтс потвърди аферата отпреди 20 години, за която се твърди, че е „прекратена в приятелски отношения“. Тя обаче отрече това да има връзка с оттеглянето му от надзорния съвет. По това време Гейтс бил решил, че иска да отдели повече време за фондацията. Той обаче беше преизбран на поста си само три месеца по-рано.

New York Times пише, че се твърди, че Гейтс е преследвал жени в концерна дори след края на аферата. През 2006 г. като председател на надзорния съвет той е помолил служителка на Microsoft, която току-що е направила презентация, да излязат заедно на вечеря. „Ако това ви е неудобно, престорете се, че никога не се е случило“, е написал Гейтс в имейл до служителката. Служителка на фондацията на Гейтс, за която се твърди, че е получила подобно предложение от милиардера, казва пред вестника, че се е почувствала неудобно, но с усмивка е отказала предложението.

Описаните случаи не са пряко сравними с тези от движението Metoo, като със затворения в момента бивш филмов продуцент Харви Уайнстийн. Уайнстийн е продължавал да се натиска агресивно физически към млади актриси, дори след като те вече са отказали предложенията му. И им е обещавал филмови роли, ако са „сексуално послушни“ към него. Доколкото е известно, подходът на Гейтс е бил по-скоро резервиран - макар и неподходящ за човек на неговата позиция.

Но контактът му с Джефри Епстийн изглежда по-утежняващ от самите му дела. Мениджърът на активи от Ню Йорк, който поддържаше тесни връзки с представители на американското висше общество, е ръководил цял процес за сексуална експлоатация на непълнолетни. Поради това през 2019 г. Епстийн беше задържан по обвинения за секс трафик на непълнолетни лица, след което се самоуби в ареста.

От 2019 г. е известно, че Гейтс е имал контакти с Епстийн. Тогава обаче милиардерът накара говорителя си да подчертае, че двамата мъже са говорили само за филантропия.

Таблоидът The Daily Beast обаче сега съобщава, че Гейтс и Епстийн са се срещали десетки пъти във вилата на Епстийн в Ню Йорк между 2011 и 2014 г. и са се шегували за "токсичния" брак на Бил в "атмосфера на джентълменски клуб". Срещите с Епстийн са били "отсрочка от брака му", цитиран е друг присъстващ. „Това беше начинът му да избяга от Мелинда“, казва той.

Говорителката на Гейтс отрича това: „Всяко твърдение, че Гейтс е говорил нещо лошо за брака си, е невярно“. Няколко медии съобщават, че Мелинда Гейтс е критикувала приятелството на съпруга си с Епстийн през 2013 г. - в края на краищата се твърди, че Бил Гейтс е сложил край на отношенията под натиска на съпругата си. Не е ясно какво е знаел за престъпленията на Епстийн. Твърди се, че е летял с частния самолет на Епстийн - наричан „Lolita Express“, но отрича да е замесен в каквито и да е престъпления.

При всички положения обаче връзката причинява щети и до днес. Дълго време Бил Гейтс беше смятан за благодетел за пример, който е използвал богатството си за правене на добрини по-последователно от повечето милиардери. Сега обаче този образ се пропуква все повече - заради поведението на частното лице Бил Гейтс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във