Параграф22 Daily

§22 Новини

Американските санкции ще имат по-големи последствия от очакваното

Според Ноев има 3 особено важни изречения в документа, с който бяха наложени санкции на български граждани. Последствията от това, което беше съобщено от американското правителство, ще бъдат по-дълбоки от очакваното. Това смята бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

В предаването „Здравей, България” той направи своя прочит на последните събития. По думите му никой у нас не трябва да има съмнения, че тази президентска директива е юридически издържан акт.

Според Ноев има 3 особено важни изречения в документа.

„Първото е за олигарха, който е подкупил български официални лица. Второ изречение е, че тези официални лица включват действащ български политик. Не само подкупено ли е било официално правителствено лице, но то е и в момента е действащ политически лидер. Няма друг такъв освен Бойко Борисов. Това е моят прочит”, заяви Ноев.

„Отделно за ръководителя на друга партия има изречение, че Божков е щял да му даде пари, но това не е подкуп. Това е подкрепа на политически деец. Подкупът се касае само за действащия политически лидер”, заяви Ноев.

„Ще излязат вероятно и зависимостите на главния прокурор Гешев от Пеевски. Това, което се говори под сурдинка от обществото, вероятно ще придобие материални и документални измерения. Склонен съм да се присъединя към онези, които призовават Гешев да си подаде оставката”, каза още Ноев.

Последствия според него щяло да има и за ДПС. „Това, че ДПС застана срещу американския президент ще има, според мен, тежки последствия за ръководството на ДПС”, каза Ноев.

Запитан защо Борисов е бил на среща при Херо Мустафа в деня, в който бяха обявени санкциите, Ноев каза, че лидерът на ГЕРБ не е бил поканен, а е поискал тази среща. Според него САЩ въстават срещу стратегическата корупция в България.

„Стратегическата корупция на правителствено ниво, която в съчетание със стратегическата корупция на руската федерация нанасят тежки щети върху българската национална сигурност, а от там и върху  сигурността на нашите съюзници”, смята Ноев. „Турски поток”, „Белене” и военната индустрия са „тройният шлем на Борисов”, за който той е поел ангажимент пред руснаците и заради това той получава тези укори, меко казано”, коментира Ноев.

Той каза още, че „под ръководството на главния прокурор Гешев на Интерпол са подавани грешни имена на убийците, на руски агенти, извършвали престъпления на територията на България”. По думите му това става в началото на 2020 г., а българските власти са отказали сътрудничество на чешките при разследването на взривовете във военни заводи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във