Параграф22 Daily

§22 Новини

Английските военни в бой с киберпрестъпленията

Хакерски роти ще пазят финансовата и държавна инфраструктура зад Ламанша

Министерството на отбраната на Великбритания обяви, че наема на военна служба компютърни специалисти за създаденото ново високоспециализирано подразделение на въоръжените сили - за борба с компютерните заплахи. А такива не липсват - само за един ден във Великобритания се отразяват, по официални данни,nbsp; над хиляда кибератаки. Колко са обаче реалните никой не се наема да каже. Освен това новите войски за кибернетична сигурност ще се занимават и с атаки върху компютърните системи на вероятния противник, съобщава информационната агенция Reuters като се позовава на военния министър на Обединеното кралство Филип Хамънд.


Намесата на британските военни в битката с кибернетичните заплахи е продиктувана и от явното съзнание, че поне засега Британия губи това сражение. Такъв е основният извод в доклада на Комитета за вътрешни работи на британския парламент, публикуван това лято. Полицаите не са обучени да разследват киберпреступления, а банките са вече постоянни жертви на кибермошеничествата и дори не съобщават за това на полицията, пишат депутатите.


Новите структури няма да стоят без работа - само от правителството на Великобритания и неговите елементи и само през 2012 г. са били успешно пресечени над 400 хил. вредоносни заплахи. В становище през декември миналата година главниятnbsp;секретар на кабинета Франсис Мод разкри, че през 2012 г. 93% от големите корпорации и 76% от малките предприятия са докладвали за кибер атаки срещу тях. Великобритания избират за своя цел киберпрестъпници от над 25 стран по света. Затоваnbsp; в националната програма за киберсигурност ще бъдат инвестирани поне за начало 850 млн фунтов (над 2.4 млрд. лв). Най-значителните от тях идват от Китаи и Русия.


Хората си мислят, че въоръженните силы действат само в три сфери - по суша, въздух и море. Нужно ни бе и четвърто измерение - космосът и ние вече се готвим да навлезем и там, подчертал шефът на британското военно ведомство. Сега дойде време да погледнем и в петото измерение - киберпространството, заключил той в интервью за вестник Mail on Sunday. Той е уточнил, че Министерството на отбраната ще набира за новите си кибервойски както военнослужащи, така и граждански специалисти. Те ще работят заедно с експертите на военното министерство и на Агенцията за електрони наблюдения, подчертал Хамънд.


Освен това той е отбелязъл, че новата служба ще провежда и активни кибернетични бойни действия срещу вероятния противник и неговите компютърни системи. Става дума за разрушаване или блокиране на комуникациите на врага, както и за въздействие върху неговото ядрено и химическое оружие, самолети и бойни кораби - включени в концепцията за мрежоцентрична война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във