Параграф22 Weekly

§22 Новини

АНС записва всички телефонни разговори по света

Агенцията за национална сигурност на САЩ(АНС) ръководи глобална система за тоталтно подслушване, която й позволява да записва до 100% от телефонните разговори на всяка една чужда страна, съобщава либералният щатски вестник The Washington Post който се позовава на нови документи, публикувани от бившия сътрудник на АНС - Едуард Сноуден.


Според оповестените данни, през 2009 г. АНС е стартирала програмата MYSTIC, която й позволява да записва и да съхранява в течение на поне един месец на всички телефонни разговори на цяла една страна. Около 1% от записаните телефонни разговори се прослушват от аналитици, които всеки месец отсяват милиони записи за последваща обработка и дългосрочно съхранение. Освен това, някои от документите на Едуард Сноуден позволяват да се направи извод, че мащабното подслушване е можело да се провежда едновременно и в няколко чужди страни.


Тоталното следене на телефоните разговори по света противоречи на думите на президента на САЩ Барак Обама, че САЩ не шпионират обикновените хора, които не представляват заплаха за националата сигурност на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във