Параграф22 Daily

§22 Новини

"Антикорупционен фонд": Не е разследвано най-важното в КТБ - руската връзка

Финансирането на газовия проект "Южен поток" с пари от Корпоративна търговска банка (КТБ) и ролята на руските служби в нея са подминати от българската прокуратура при разследването на причините за фалита. Това твърди  неправителствената организация "Антикорупционен фонд" в първа част от документалното си разследване “Делото КТБ: Липсващите имена”.

Организацията се позовава на документ за издадена от банката в полза на руската фирма "Стройтрансгаз" гаранция в размер на 2.5 млн. евро за проекта. Връзката минала през депутата от горната камара на руския парламент и специален пратеник на президента Путин Александър Бабаков, който посещава България в края на 2013 година.  За тази му  роля  пише пръв "Ню Йорк таймс" година по-късно. Според информацията на американското издание, Бабаков се срещнал в бар до парламента с тогавашен служебен заместник-министър за "специално съдействие" по проекта "Южен поток".

Смята се, че става въпрос за заместник-министъра на икономиката Божан Стоянов, който сигнализирал за срещата българските служби. За срещите си с Бабаков признава в интервю за "Антикорупционния фонд" и мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. Банкерът твърди, че организацията на проекта "Южен поток" е била контролирана от депутата на ДПС Делян Пеевски. При внасянето на огромния обвинителен акт по делото "КТБ" обаче наблюдаващият прокурор и единствен кандидат за шеф на държавното обвинение Иван Гешев отрече напълно участие на Пеевски в криминални схеми със средства на банката. "Няма го и господин Путин, няма го и Обама, не сме установили някакви неща, които да са свързани с господин Пеевски", кометира Гешев.

Същата теза властта поддържа и за кредитите на Пеевски и на  майка му Ирена Кръстева от КТБ. В последните си показания по делото основният прокурорски свидетел Бисер Лазов разсмя залата с твърдението, че не знае чии са инициалите "ДП" и "ДП1", записани в документ, чието авторство иначе  Лазов не отрича. Става въпрос за кредитна справка, в която срещу инициалите са записани две суми на обща стойност повече от 575 млн. лева. 

От "Антикорупционният фонд" изпратили сигнал до ДАНС с искане за проверка по случая с посещението на Бабаков в София. В тази връзка авторите на сигнала били извикани за обяснения, но от посещението си в агенцията не останали с впечатления че по него изобщо се работи. Припомнена е и пасивността на прокуратурата срещу много лица с видни документални следи по делото  следи, сочещи ги като съучастници в източването на КТБ. Специално е посочен издателят на сайта ПИК Недялко Недялков, който прибрал милиони евро през американска офшорка.На медите е направило впечатление, че сега Недялков лобира яростно за кандидатурата на Гешев както с медийни материали, така и чрез организиране на контрапротести.

Facebook logo
Бъдете с нас и във