Параграф22 Daily

§22 Новини

Антикорупционният фонд: КПКОНПИ изпълнява политически поръчки

Специализираната парламентарна комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика изслуша двамата кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) - това са настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от "Воля" Симеон Найденов. "Отговорът, който бихме искали да чуем, е как ще се развива и каква дейност ще изпълнява КПКОНПИ под ръководството на доскорошния главен прокурор Сотир Цацаров", каза пред БНР Лора Георгиева от Антикорупционния фонд. Според нея изборът е предрешен и за председател на Антикорупционната комисия ще е Цацаров: "На самото изслушване беше видно, че вторият кандидат е там, за да има втори кандидат".

По думите ѝ притеснително е съчетанието от Антикорупционна комисия и Сотир Цацаров, притеснителна е и процедурата за избор на председател на КПКОНПИ: "Това, че е заложено изборът на председателя на този орган да е политически избор. Че той се избира от Народното събрание без квалифицирано мнозинство, без никакви гаранции за широка представителност, за високи нравствени качества. Назначава се председател по изцяло политически причини", коментира Георгиева в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт".

КПКОНПИ в много голяма степен изпълнява политически поръчки, заключи тя, като се позова на наблюденията от работата на Комисията в последните месеци. "Това, върху което трябва да се концентрира дебатът за КПКОНПИ, е относно правомощията ѝ. Дали тя да има толкова широки, толкова смесени правомощия, без да бъде разследващ орган. Така, както тя е направена, все едно е втора прокуратура, без да има обаче разследващи функции", коментира Лора Георгиева.

Според нея на този етап изглежда, че този пост ще е трамплин за Цацаров към друга позиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във