Параграф22 Daily

§22 Новини

Антимафиоти разбиха банда за набиране на просяци в Швеция

Организирана престъпна група, набирала българи за просия в Швеция, бе разкрита при специализирана акция на полицията в плевенското село Глава, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Плевен.

Операцията е дело на служители от сектор “Борба с организираната престъпност” – Плевен, отдел “Център – Север” при Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”, съвместно със служители на секторите “Специализирани тактически действия” и “Базова научно-техническа лаборатория” при ОД на МВР в Плевен.

Бандата е организирала набиране, транспортиране и последваща експлоатация със принуда на български граждани за просия на територията на Кралство Швеция. Установена е схемата, по която се осъществявали престъпленията.

В хода на акцията под ръководството на Окръжната прокуратура в Плевен са извършени претърсване и изземване на два адреса в село Глава. Намерени и иззети са шест мобилни телефона, четири сим карти, списъци с отразени парични суми, тефтери, съдържащи данни за отчитани парични суми от жертвите на трафика, както и документи, свързани с престъпната дейност. За срок до 24 часа е задържана 57-годишна. Работата по случая продължава.

Българите, наред с гражданите на Румъния, Унгария, Франция и Холандия, са сред най-честите жертви на трафика на хора в ЕС, се казваше в доклад на Европейската комисия от 2020 година.

Данните показват, че най-често трафик с цел извършване на престъпления и за принудителна просия се наблюдава в България, Хърватия, Гърция, Холандия и Полша. Обикновено жертви стават бедни или зависими хора от малцинствата, които биват принуждавани да крадат, мамят или да продават наркотици.

В доклада се отбелязваше, че всеки трети случай на трафик в ЕС се извършва в рамките на една и съща държава. Най-често (72 на сто) жертвите са жени и момичета. При посочените над 14 хиляди установени случая обаче са били предявени едва 6163 обвинения, а присъдите са само 2426, според доклада.

През юли миналата година също на територията на област Плевен бе разкрита схема за трафик на жени, използвани за сключване на фиктивни бракове срещу заплащане с чужденци, които представляват риск за националната сигурност на България и зa Европейския съюз (ЕС). Браковете са били сключвани в Германия, като кандидат-булките са набирани от плевенски села, от семейства с нисък социален статус и с финансови затруднения. На тях са им обещавани суми между 3000 и 5000 евро, ако се съгласят да пътуват до Германия, за да сключат брак с чужденец там.

В около 90 процента от случаите се оказа, че парите така и не са платени на жените, а са отишли в джобовете на посредниците по схемата. В трафика са били въвлечени около 50 жени на възраст от 18 до 25 години, както и три бременни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във