Параграф22 Daily

§22 Новини

Антимафиоти разследват незаконни трансплантации в болница "Лозенец"

ГДБОП разследва незаконни трансплантации, извършени в правителствената болница "Лозенец". Операциите са общо 14, като неотдавна  служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров уточни, че са извършвани в периода от 2019 г. до 27 април тази година , като става въпрос за трансплантации на бъбрек от живи донори.

България е поискала помощ от молдовските власти по случая, съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той уточни, че разследването е започнало, след като здравният министър Стойчо Кацаров е предал резултатите от проверките в МВР. Към момента разследването е в изключително начален етап, посочи Рашков. „Първоначалните данни са, че са извършени груби нарушения на закона и на медицинската практика. Трябва да се идентифицират виновните лица и те да бъдат предадени на прокуратурата и на съда“.

В същото време новият директор на болница „Лозенец“ Радосвет Горнев заяви, че болницата продължава да работи и да изпълнява мисията си.

Предишният директор на болницата проф. Любомир Спасов и бившите членове на съвета на директорите на здравното заведение все още се коментирали казаното от Рашков.

При първоначалното оповестяване на информация за неправомерни трансплантации на 3 юни тогавашното ръководство на болница  Лозенец“ публикува официално опровержение. В него се заявява, че в здравното заведение са спазвани стриктно всички изисквания при трансплантация от жив донор. Изисквани са нотариално заверени документи за родственост между донора и реципиента. Преди да бъдат извършени съответните трансплантации са уведомени Агенцията по трансплантации и ДАНС, тъй като става въпрос за чужденци, пише още в позицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във