Параграф22 Daily

§22 Новини

АП – Велико Търново взе на специален надзор седем досъдебни производства за неспазване на карантина

Апелативна прокуратура – Велико Търново, съгласно заповед на главен прокурор, на 18.03.2020 г. взе на специален надзор седем досъдебни производства срещу граждани за неспазване на задължителната карантина.

Досъдебните производства са във връзка с нарушаване на мерките издадени против разпространението или появяването на заразителна болест по хората, разпоредени със Заповед на Министъра на здравеопазването, свързани с предотвратяване разпространението на COVID- 19 на територията на страната, срещу лица поставени под карантина, неизпълнили задължението да не напуска посоченото място за пребиванe.

Деянията са извършени по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на НС  от 13.03. 2020 г.  за цялата територия на Р България – престъпление по чл. 355 от НК.

Три от досъдебните производства се наблюдават от  РП –Тетевен.  Касае се за два случая на лица, които самоволно са напуснали адресите си в гр.Тетевен и с.Рибарица, където пребивават и територията на Р България с товарен автомобил. Третото досъдебно производство е срещу лице, което при извършени проверки от органите на полицията не е открито на регистрирания адрес в гр. Тетевен.

Четири досъдебни производство наблюдава РП – Павликени. Случаите са свързани с четири лица, които не са установени на адресите в гр. Бяла черква при извършените проверки.

Апелативна прокуратура – Велико Търново следи срочното приключване на образуваните досъдебни производства и обръща внимание на гражданите, че неспазване на карантинния период от 14 дни, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във