Параграф22 Daily

§22 Новини

АП - В.Търново наблюдава нови 43 досъдебни производства за нарушаване на карантината

От 31 март до 6 април 2020 г., Апелативна прокуратура – Велико Търново е взела на специален надзор нови 43 досъдебни производства, образувани във връзка с извършени нарушения, свързани с извънредното положение. Така наблюдаваните дела стават общо 91 броя.

Най-много, 88, са досъдебните производства за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат  мястото за пребиваване /престъпление по чл. 355 от НК/. Едно досъдебно производство на РП-Ловеч е за продажба на промишлени стоки /дезинфектанти/, неотговарящи на изискванията /престъпление по чл.231 НК/, едно досъдебно производство е за предаване на неверни съобщения за тревога във фейсбук /престъпление по чл. 326 от НК/ и едно досъдебно производство на РП –Троян по чл.209 от НК, за продажба на „дезинфектант“ без доставеният разтвор да е такъв.

Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че напускането на дома през  периода на карантина от лицата, по отношение на които е определена такава мярка, е престъпление, наказуемо с лишаване от свобода до 5 години и глоба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във