Параграф22 Daily

§22 Новини

Апелативен съд - Бургас даде 3 г. и 4 м. затвор на шофьор, убил две жени на тротоар в Карнобат

Бургаският апелативен съд измени присъдата на шофьора, за катастрофата в Карнобат, при която загинаха две възрастни жени от пет на три години и четири месеца лишаване от свобода.

Тежкият пътен инцидент е от 3 ноември 2018 година. Шофирайки с превишена скорост - около 90 км./ ч. шофьорът загубил контрол над управлението на автомобила и блъснал двете жени, които се намирали на тротоара на ул.„Петър Берон“ в Карнобат.  Делото пред първоинстанционния съд е преминало по реда на съкратената процедура.

Отчитайки ниската степен на обществена опасност на извършителя, наличните смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства и най-вече семейната му ангажираност и родителски задължения, въззивният съд е преценил, че за извършеното престъпление следва да се определи наказание лишаване от свобода за срок от пет години, което е под средния размер на предвидената санкция и значително над минималния размер от три години лишаване от свобода.

В съответствие с изискванията на НК наказанието от пет години лишаване от свобода следва да се намали с една трета и на подсъдимия да се наложи наказание от три години и четири месеца лишаване от свобода. Наказанието лишаване от право да се управлява МПС да е за срок от четири години и четири месеца.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен в 15 – дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във