Параграф22 Weekly

§22 Новини

Апелативен съд-Бургас остави в ареста четирима, разследвани за грабеж

Апелативен съд - Бургас потвърди наложената от Окръжен съд - Ямбол мярка за неотклонение "задържане под стража" на Нилиян Русев, Стефан Бойчев, Костадин Димитров и на непълнолетно лице,  съобщиха от пресцентъра на съда.


Те са разследвани по обвинение за грабеж на над 80 хил. лв., собственост на Община Ямбол и "ВиК" ЕООД - Ямбол, извършен на 5 март 2014 г. Парите са отнети от служител на фирма за инкасо, докато ги пренасял до банков клон. На трети април тази година Окръжен съд - Ямбол взе спрямо четиримата мярка за неотклонение "задържане под стража", която те обжалват пред въззивния съд с искане да бъде изменена в по-лека.


Пред Апелативен съд - Бургас защитниците им не оспориха авторството и вината на обвиняемите, но заявиха, че няма опасност да се укрият или да извършат престъпление. Адвокатът на Бойчев представи доказателства за здравословен проблем, а защитникът на Русев - за тежко здравословно състояние на негов близък.


Апелативен съд - Бургас установи, че четиримата са обвиняеми като съучастници в тежко умишлено престъпление. Събраните в досъдебното производство доказателства водят до обосновано подозрение за тяхното авторство - двама като извършители, а другите като помагачи в грабежа, предмет на обвинението. Въззивният съд намира за основателни твърденията на защитниците, че не съществува опасност те да се укрият, тъй като Русев и Димитров са трудово ангажирани, а непълнолетният е ученик. Това обаче не мотивира съда да измени постановените им мерки за неотклонение в по-леки.


Апелативен съд - Бургас намери, че правилно първоинстанционния съд е установил наличие на реална опасност те да извършат престъпление, ако не бъдат задържани. Съдебният състав обърна внимание, че за две от лицата има сведения да са наркозависими и това извежда опасността те да сторят престъпление, за да си набавят средства за закупуване на наркотични вещества. Данните по делото сочат за такава опасност и по отношение на непълнолетното лице. По повод твърдения за здравословен проблем на едно от лицата, бе посочено, че той може да се лекува и в условията на задържане. Съдът обърна внимание, че Русев е знаел за тежкото заболяване на свой близък преди деянието, но това не му е попречило да го планира и да участва в него.


Определението на Апелативен съд - Бургас не подлежи на обжалване и протест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във