Параграф22 Daily

§22 Новини

Апелативен съд - Велико Търново остави в ареста директора на ДАИ - Плевен

Апелативен съд - Велико Търново потвърди мерките за неотклонение „задържане под стража” на директора на ДАИ – Плевен Николай Николов, на неговия заместник Георги Мъцин и на собственика на транспортна фирма Илко Илиев, съобщиха от регионалната правораздавателна институция. На заседание на 24 октомври Окръжен съд – Плевен наложи мерки „задържане под стража” за тримата мъже. На 23 октомври специализираното звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС задържа 7 лица за срок от 24 часа по ЗДАНС. Шест от задържаните лица, сред които директор и заместник-директор, са служители на регионалната дирекция „Автомобилна администрация“ – Плевен. Седмият задържан е посредник между служителите на ДАИ и фирмите. Същият е криминално проявен.

При извършените над 20 претърсвания и изземвания, 7 лични обиски на лица и свидетелски показания е установено, че някои от държавните служители на ДАИ са изнудвали транспортни фирми, от които са изисквали плащане на месечен абонамент и са настоявали извършването на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт. Т.нар. такса „спокойствие“ е била изисквана и от собственици на транспортни фирми и техни представители. Установени са и спорадични плащания при извършени пътни нарушения. Служителите на ДАИ са търгували и с издаване на лицензи за управление на МПС.

До момента броят на фирмите, обект на изнудване, е над 10. Претърсени са служебни помещения в сградата на ДАИ, пункт за извършване на годишни технически прегледи, адреси, офиси, жилища и автомобили.

Операцията е проведена съвместно от Софийска градска прокуратура и ДАНС. Участвали са 3 прокурори, 27 служители на ДАНС, 10 разследващи агенти на ДАНС, подпомогнати от 9 служители на МВР. Всички действия на разследващите са предварително разрешени от съда.

Тази операция е третата за новосформираното звено за борба с корупцията в СГП. До момента са образувани две досъдебни производства срещу кмета и заместник-кмета на Община Видин, след разследване на специализираното звено и ДАНС. Всички действия на разследващите са предварително разрешени от съда.

Определението на Апелативен съд – Велико Търново е окончателно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във