Параграф22 Daily

§22 Новини

Апелативени съд - Бургас въвежда новаторски идеи за работа в пандемията

Председателят на Апелативния съд в Бургас Деница Вълкова даде днес първата в историята на бургаската журналистика онлайн пресконференция. В 12 часа днес, съдебните репортери влязоха във виртуална стая, в която проведоха конферентен разговор с председателя на Апелативния съд. Основната тема бе възобновяването на работата на магистратурата, както и противоепидемичните мерки, които ще се прилагат във връзка с пандемията от Ковид19.

Деница Вълкова даде изчерпателна информация за начина на работа на Апелативния съд в периода на извънредната епидемиологична обстановка – от 13 май до 13 юни. С нейна заповед, с инфрачервен термометър, ще се измерва температурата на всички влизащи. Тези, които са над 37,5 градуса, изобщо няма да бъдат допускани до Съдебната палата. На входа вече са монтирани дезинфектанти, няма да се допускат лица без маски или шлемове. До съдебните зали ще могат да влизат само участниците в процеса – подсъдими, техните адвокати и свидетели. За да няма струпване в тесния коридор, те ще изчакват пред сградата и ще бъдат призовавани чрез радиоуредба и съдебната охрана.

В зала 1 е монтирана плексигласова стена, която да изолира потока на движение. Зала 2 също е обезопасена и подготвена за заседания. Със съдействието на ръководството на МБАЛ „Бургасмед“ над 90 % от работещите в съда са тествани със сигурни тестове за коронавирус. Всички резултати са отрицателни, отчете съдия Вълкова. Работещите в Апелативния съд имат отлични условия. Съдиите са в самостоятелни стаи, а деловодителите – по двама, но с достатъчно голямо разстояние един от друг, допълни тя.

Председателят на Апелативния съд уточни, че още на 5-ти май е изпратила до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието предложението два месеца след изтичането на извънредното положение да се работи по електронен път, а делата по възможност да се провеждат онлайн.

В последните два месеца магистратите използваха видеоконференция при мерки за неотклонение, а сега се разширява обхвата. Всички задържани лица ще се разпитват чрез видеовръзка от затвора или ареста, за да се спести процесуално време, както и разходи на съдебната охрана за конвоиране, съобщи днес Деница Вълкова.

За да не се наруши публичността на делата в сайта ще бъдат публикувани протоколите от заседанията на Апелативния съд в Бургас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във