Параграф22 Daily

§22 Новини

Апелативният спецсъд даде условна присъда на Румен Овчаров за „Мини Бобов дол“

Апелативният специализиран наказателен съд призна Румен Овчаров за виновен в умишлена безстопанственост и го осъди условно на две години затвор, съобщиха от извънредната магистратура. Второинстанционният съд е отменил присъдата, постановена от първоинстанционния Специализиран наказателен съд и вместо нея е постановил нова, с която призна Овчаров за виновен в извършване на умишлена безстопанственост, от която са настъпили значителни щети за "Мини Бобов дол" в размер на 2 659 040,60 лв., като го оправдава обаче за разликата до 24 455 474,80 лв.

Овчаров е осъден да не заема държавна длъжност в срок от три години, а Евтимов да не заема ръководна длъжност в държавно предприятие. Със същата присъда подсъдимата Ана Янева е призната от съда за невинна и оправдана по обвинението за извършена умишлена безстопанственост, от която са причинени щети в размер на 28 174 082,08 лв.

Специализираният съд беше осъдил през август 2020 г. Овчаров на две години условно, но бившият министър на икономиката в тройната коалиция трябваше и да заплати 16,5 млн. лв., колкото са изчислени щетите за държавата от действията му. По същото обвинение за безстопанственост бе признат за виновен и Пламен Евтимов - изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на "Мини Бобов дол". Неговото наказание отново е две години условно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във