Параграф22 Daily

§22 Новини

Апелативният спецсъд остави в ареста кмета на Несебър, явно не чете достатъчно чл. 411а от НПК

Апелативният специализиран съд потвърди определението на първата инстанция и остави за постоянно в ареста кмета на Несебър Николай Димитров и още двама обвинени за купуване на гласове, като организирана престъпна група. На други двама от групата съдът не наложи мярка.

Оставането на Димитров в ареста беше прогнозирано от адвокат Николай Хаджигенов часове преди съдия Георги Ушев да обяви, че има доказателства, че той е ръководител на организирана престъпна група за търговия с гласове. Пред съда Димитров заяви, че никога не се е срещал с главния свидетел по делото, подал сигнал до органите на реда, както и че никога не е уговарял и участвал в схема за купуване на гласове.

Николай Димитров беше задържан на 23 октомври, заедно с още четирима души, кандидати за общински съветници. Димитров беше избран за четвърти път за кмет на Несебър на първи тур, въпреки че се намираше в ареста. В ареста остават и двама от задържаните четирима общински съветници - Георги Георгиев и Петър Тодоров. Те са обвинени в купуване на гласове. По-рано бе освободен Константин Лефтеров, а днес съдът пусна и Атанас Япаджиев. 

Според адвокат Ина Лулчева делото не е подсъдно на Специализирания съд и прокуратура, тъй като в Наказателния кодекс има отделен специален член / чл.169г. /, който е за група с цел престъпления против изборните права на гражданите. Делата по този член се водят в Софийски градски съд, а не в специализирания. Според адвокат Лулчева делото е политически мотивирано, а не е според изискванията на закона.

Адвокат Николай Хаджигенов коментира пред медиите, че днес следобед служители от ОДМВР Бургас са влезли в община Несебър и общинското БКС, за да търсят данъчна информация за обвиняемите.

Възниква и въпросът дали Специализираният съд следва стриктно ограниченията в неговата подсъдност, съгласно чл. 411а от Наказателно процесуалния кодекс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във