Параграф22 Weekly

§22 Новини

Апелативният съд дооправда "абсолютния престъпник"

Сега е добре лицето Роман Василев да даде някакви обяснения все пак

Тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Спас Иванчев и членове Милена Панева и Калинка Георгиева се произнесе по ВНОХД № 653/2013 г., придобило известност като делото „Цонев, Сантиров, Попов”. 


С решение от 14 февруари 2014 г. магистратите от САС потвърждават оправдателната присъда на Софийския градски съд по същото дело, стана ясно днес. Решението на САС подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.


Бившият военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов са оправдани по обвинение за подкуп и на втора инстанция. В петък Софийският апелативен съд е излязъл с решение, с което потвърждава оправдателната присъда на тримата, наложена от Софийския градски съд на 29 октомври 2012 г.


Делото ще се запомни с няколко много интересни моменти. Най-напред с прословутата реплика на бившия вече заместник-градски прокурор Роман Василев (командирован в АпСпП) към Николай Цонев по време на ареста на 1 април 2010 г.: "Г-н Цонев, обвинен сте в престъпление корупционно... Тъй като сте абсолютен престъпник, колеги...като за всеки престъпник, долу на земята!"


Освен това по делото още на първа инстанция лъснаха някои основни проблеми при исканията и използването на специални разузнавателни средства. Един от тях е, че Роман Василев подведе тогавашния председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, сега главен прокурор, че престъплението ще се извърши в Пловдив и затова поиска от него да даде разрешение на използване на СРС. И още - защитата посочи, а СГС се съгласи с друго нарушение, констатирано при разследването - Роман Василев сам е изготвял искания и разрешения за СРС, отправени към Апелативен съд-Бургас, където съдията просто ги е разписал.


Съдът в мотивите си постави и въпроса за манипулиране на самите видеозаписи на срещите между тримата уж за предаване на подкупа. Не на последно място съдът постави под съмнение и поведението на основния прокурорски свидетел по делото - следователя Петьо Петров, който в момента оглавява следствения отдел на СГП. Според СГС Петьо Петров е извършил провокация към подкуп, което показвали доказателствата по делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във